Wanneer we op het strand of op het terras zitten, voelen we ons lichaam opwarmen en genieten we van de welverdiende zonnestralen. We willen er zoveel mogelijk tot ons nemen, maar we zijn ons ook zeer bewust van de gevaren van het zonnebaden. Want dat is ook wat we letterlijk doen, we baden in de energie van de zon. Nu weet eenieder dat we ons dienen te beschermen tegen de schadelijke zonnestralen, maar waar beschermen we ons eigenlijk echt tegen?

De energie en straling van de zon komt bij ons aan in de vorm van licht en warmte. De straling wordt UVR (Ultra Violet Radiation) genoemd en bestaat uit UVA, UVB en UVC. UVC wordt veelal geabsorbeerd door de ozonlaag, maar UVA en UVB glippen er gemakkelijk langs en raken ons op het aardoppervlak. De korte termijneffecten van UVA en UVB zijn snel zichtbaar op onze huid en zijn omkeerbaar; een gebruinde of rood verbrandde huid na een zonvakantie of dagje in de zon. Uiteindelijk neemt de bruine of rode kleur af en herstelt ons lichaam de zonneschade tot de huid in zijn oorspronkelijke vorm is wedergekeerd.

De langetermijneffecten door overmatige en langdurige blootstelling aan UVA- en UVB- straling zijn niet alleen esthetisch, maar vormen ook een gezondheidsrisico.
De belangrijkste gezondheidsrisico die we lopen is het ontwikkelen van huidkanker. Er zijn drie verschillende soorten tumoren die zich kunnen ontwikkelen door overmatige UVA- en UVB- blootstelling. De goedaardige tumoren, genaamd basaalcelcarcinoom en plaveiselcarcinoom, maken een totaal van 95% van alle huidkanker vormen en worden in de volksmond niet-melanomen genoemd.
De derde echter, melanomen, is een kwaadaardige vorm van huidkanker en is zonder behandeling een bijzonder gevaarlijke aandoening ten gevolge van zonneschade. Deze vorm laat zich moeilijk onder controle te houden en kan zich gaan verspreiden naar andere organen.
Esthetische gevolgen op lange termijn zijn o.a. het ontwikkelen van sproetjes, ouderdomsvlekken en pigmentatie van de huid, droge plekken op de huid, een vaal uitziende huid. Daarnaast wordt de aanmaak van elastine in de huid vermindert met als gevolg rimpels, groeven en een hangende huid. Ook kan er telangiectasias optreden, het verwijdden van rode bloedvaten onder de huid.

Controleer jezelf regelmatig op de kenmerken van huidkanker door de ABCDE check los te laten op je moedervlekjes:
A – assymetrie, de vorm van de moedervlek is assymetrisch
B – border, de randen van de moedervlek zijn vaag of gehavend
C – color, de kleur van de moedervlek is niet gelijkmatig maar er zitten oneffenheden in
D – diameter, de moedervlek wordt groter.
E – evolving, de moedervlek verandert of er verschijnen plots meer moedervlekken op de huid.

Wanneer je in de zon komt is bescherming de beste tip die er is. Bescherm de gevoelige huid van je gezicht en hals met een UVA en UVB beschermende dagcreme, draag een petje of een leuke hoed en vermijd de sterkte van de zon tussen 09.00 en 14.00h. Ook wanneer je niet op zonvakantie bent is het gebruik van een UVA en UVB beschermende dagcreme aan te raden. Al zien we hem in Nederland niet vaak fel aan de hemel staan, de zon en diens straling zijn altijd aanwezig!